Anatomie van de buikspierenWe nemen je even mee door de anatomie van een gespierde buik, ook wel “sixpack” of “wasbord” genoemd. De spier die we willen trainen heet de rechte buikspier (wetenschappelijke naam: “musculus rectus abdominis”). Op de foto is deze spier in het rood weergegeven. Tussen de spier zijn zowel horizontaal als verticaal een aantal banen of intersecties, wat zorgt voor het “sixpack-effect” bij een strakke buik.

Hoe komt een sixpack anatomisch tot stand?

Om een sixpack te krijgen moet je twee zaken aanpakken:

  1. De spieren trainen, vandaar ons trainingsschema.
  2. De vetlaag laag genoeg houden (onder de 12%, zelfs onder de 10%), vandaar dat we op deze website ook de meest gangbare diëten bespreken.

We geven nog volgende tips mee:

  • Buikspieren zijn spieren net als andere spieren. Ook deze kunnen overbelast geraken. Vandaar dat wij in ons trainingsschema de nodige rust voorzien.
  • Om deze spieren te versterken is niet zozeer trainingsvolume nodig (veel oefeningen die vooral uithouding in de hand werken), maar wel gerichte oefeningen naar kracht en spiergroei toe.
  • Je kunt perfect zeer goed ontwikkelde buikspieren hebben … onder een mooie vetlaag. Onzichtbaar dus. Het volstaat dus niet om enkel buikspieren te trainen. Het is ook een illusie dat je lokaal (op je buik dus) vet verbrandt door je spieroefeningen. De enige optie is een dieet te volgen.