Eén van de bekendste dieetmethodes ter wereld is wel het Atkins dieet. Ontwikkeld door de cardioloog Robert Coleman Atkins, die het begin jaren 70 van de vorige eeuw ontwikkelde tijdens zijn studententijd. Het dieet is voornamelijk gebaseerd op het zo veel mogelijk reduceren van het gebruik van koolhydraten. Eiwitten daarentegen moeten juist wel in het dieet worden opgenomen om het hongergevoel te onderdrukken en de verbranding van vet te stimuleren.

De fasen van het Atkins dieet

Het Atkins dieet omvat vier fasen. De eerste fase wordt gedurende de eerste twee weken gevolgd. Een strenge reductie van de hoeveelheid koolhydraten is de basis. Maximaal 20 gram koolhydraten per dag is het advies. Dat betekent geen brood, aardappelen en suikers. Ook geen fruit, dat suiker bevat, en geen alcohol. Daarentegen zijn groenten, vis en vlees onbeperkt toegestaan.
Tijdens de tweede fase wordt de hoeveelheid koolhydraten langzaam opgevoerd met 5 gram per week, totdat het niveau is bereikt waarop je nog net iets afvalt. Deze tweede fase volg je totdat je je streefgewicht hebt bereikt.

De handhavingsfase is levenslang

Zodra je je ideale gewicht hebt bereikt begint fase 3, de hoeveelheid koolhydraten voer je op totdat je niet meer afvalt, maar ook niet aankomt. Als je je gewicht een aantal weken stabiel hebt gehouden op je streefgewicht dan kun je overstappen naar Fase 4: de handhavingsfase. Fase vier is het dieet dat je de rest van je leven zult moeten volgen om op je ideale gewicht te blijven.

Serieuze gezondheidsrisico’s

Het Atkins dieet is niet vrij van kritiek. Zo schrijft het Voedingscentrum dat het volgen van het Atkinsdieet kan leiden tot een tekort aan vitaminen en mineralen. Weliswaar adviseert Dr. Atkins om deze tekorten aan te vullen met voedingssupplementen, maar dan nog blijven er gezondheidsrisico’s wanneer je dit dieet voor langere tijd volgt. Daarnaast zijn er volgers van dit dieet die klagen over misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Artsen in Amerika beoordelen het Atkins dieet als ronduit ongezond voor organen als de nieren en de alvleesklier. Door het grote verlies aan vocht gedurende de eerste fase is bovendien het risico groot dat het dieet op de langere termijn onvoldoende effect heeft. Snel afvallen lukt wel met deze methode, maar het gewichtsverlies handhaven is een ander verhaal.

Weightwatcher BENL