Dr. Frank dieetHet Dokter Frank dieet is ontwikkeld door de internist dr. Frank van Berkum, werkzaam in verschillende ziekenhuizen in Twente, waaronder een speciale kliniek voor mensen met overgewicht. Zijn dieet is gebaseerd op de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van verschillende diëten en zijn eigen ervaringen.

Veel eiwitten, weinig koolhydraten

De basis van het Dokter Frank dieet is dat je veel eiwitten eet en weinig koolhydraten. Eiwitten hebben de eigenschap om snel een verzadigd gevoel te geven terwijl ze relatief weinig calorieën bevatten. Hierdoor verbrandt je lichaam gemakkelijker overtollig vet, terwijl je spiermassa niet wordt aangetast. Onverzadigd vet wordt wel aanbevolen in dit dieet, het is zelfs een onmisbaar onderdeel. Deze denkwijze is niet nieuw. Al decennia lang worden diëten gebaseerd op de reductie van koolhydraten het verhogen van het percentage eiwitten.

28 dagen schema

In zijn boek Gezond slank met Dokter Frank geeft Dokter Frank eetschema’s voor het ontbijt, de lunch en het diner voor 7 dagen. Hiervoor staan overzichtelijke boodschappenlijstjes in het boek. Deze schema’s kun je desgewenst herhalen. Na een periode van 3 maanden is het advies om over te schakelen op een dieet met meer koolhydraten. Dit is bedoeld om op gewicht te blijven, er vanuit gaande dat je in de drie maanden daarvoor voldoende bent afgevallen. Het principe hierachter is dat je lichaam anders onvoldoende vezels binnenkrijgt en dit eventuele tekort wordt hiermee weer teniet gedaan.

Weightwatcher BENL

Wees matig met fruit

Een opvallend punt in het dieet van Dokter Frank is dat hij het eten van veel fruit afraadt. In fruit zitten suikers en ook dit zijn een soort koolhydraten. Daarom wordt de consumptie van fruit tijdens de periode dat je wilt afvallen ontraden. Ben je eenmaal op je streefgewicht, bij voorkeur na een periode van 3 maanden, dan mag je tijdens de periode dat je weer meer koolhydraten gaat gebruiken wel weer fruit eten. Ook het Voedingscentrum wijst op dit nadeel en adviseert daarom om het dieet van Dokter Frank niet voor langere tijd te volgen maar uitsluitend om in een periode van enkele maanden wat kilo’s af te vallen.

Meer info:

Weightwatcher BENL