Het South Beach dieet is, zoals meer diëten, gebaseerd op het zo min mogelijk eten van koolhydraten en het verhogen van de eiwitconsumptie om de verbranding van vet te stimuleren.

Dit dieet is in de VS ontwikkeld door de cardioloog dr. Agatston. Het lijkt in de basis erg op het bekende Atkins dieet, met dit verschil dat bij het South Beach dieet je wel goede vetten en goede koolhydraten mag eten, wat bij het Atkins dieet niet is toegestaan.

De fasen van het South Beach dieet

Doordat je bij dit dieet wel koolhydraten en vetten mag eten, is de kans op een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kleiner. Volg je dit dieet dan zijn brood, pasta en aardappelen niet toegestaan tijdens de eerste fase die twee weken duurt. Daarnaast mag je in deze periode ook geen fruit, zoetigheid of alcohol. Deze periode is nodig om het lichaam te laten wennen aan minder tot geen koolhydraten zonder een extreem hongergevoel.

De tweede en derde fase: Weer “gewoon” eten

In de tweede fase, die in principe duurt totdat het gewenste streefgewicht is bereikt, worden koolhydraten gezonde vetten langzaam weer aan het dieet toegevoegd. Gezonde vetten zitten onder andere in visolie en plantaardige olie, die zijn de zogenaamde Omega-3 vetten. Goede koolhydraten zitten onder andere in volkoren brood en pasta en in zilvervliesrijst. Tijdens de derde fase mag je in principe alles weer eten, uiteraard op voorwaarde dat je niet opnieuw weer aankomt.

Drie maaltijden per dag

Het South Beach dieet gaat tijdens fase 2 uit van drie maaltijden per dag, en zowel ’s morgens als ’s middags een tussendoortje. Voorbeelden van wat je mag eten vind je terug in het boek dat dr. Agatston over zijn dieet schreef. Hij geeft voorbeelden van een ontbijt met geroosterd volkorenbrood, een tussendoortje van yoghurt, een gezonde salade met kalkoen als lunch, en ‘avonds een maaltijd van oosterse kip met salade en rijst.

Een manier van leven

Tijdens de derde fase, als je op je streefgewicht bent en dus niet weer opnieuw aan wilt komen, mag je nog wat meer eten. Als blijkt dat je toch weer bent aangekomen, kun je fase 1 en 2 herhalen om weer op gewicht te komen. Fase 3 wordt eigenlijk niet gezien als dieet maar als leefwijze, omdat je deze manier van eten in feite de rest van je leven moet volgen.

Weightwatcher BENL