Het DASH dieet is speciaal ontwikkeld om je bloeddruk te verlagen door middel van een gezond dieet. DASH staat letterlijk voor Dietary Approach to Stop Hypertension. Het DASH dieet is vooral gebaseerd op het eten van minder grote porties en de beperking van zout, omdat zout eten één van de belangrijkste oorzaken is van het ontwikkelen van een hoge bloeddruk als het om eetgewoontes gaat.

Ontwikkeld in opdracht van de Amerikaanse overheid

De Amerikaanse overheid gaf opdracht tot het ontwikkelen van een dieet dat hoge bloeddruk moet bestrijden om de toename van mensen met hart- en vaatziekten een halt toe te roepen. Het DASH dieet werd de afgelopen jaren door meerdere vooraanstaande instanties uitgeroepen tot het beste dieet voor de bestrijding van hoge bloeddruk en overgewicht. Sinds enkele jaren is dit dieet “overgewaaid” naar Europa. Hoewel het belangrijkste doel waarvoor dit dieet werd ontwikkeld het verlagen van de bloeddruk is, heeft het als bijkomend effect dat je er ook flink van kunt afvallen.

Lijsten met aan te raden en af te raden voedingsmiddelen

Het DASH dieet werkt met twee lijsten. Een lijst met aan te raden voedingsmiddelen, en een lijst met producten en grondstoffen die juist worden afgeraden. Op het lijstje met aanraders staan onder andere groente, fruit, vis, magere zuivelproducten, noten en granen. Af te raden zijn volgens dit dieet harde boter, rood vlees, volle zuivelproducten en verder de producten die in ieder dieet uit den boze zijn, zoals snoep, koekjes, taart en gefrituurde etenswaren. Het DASH dieet is gebaseerd op porties. Per dag wordt aanbevolen om een voorgeschreven aantal porties van de aanbevolen producten te gebruiken. Op het internet kun je schema’s vinden van ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes volgens het DASH dieet.

Het DASH dieet is niet heel streng

Wat opvalt bij het DASH dieet is dat de voedingsmiddelen die niet mogen, ook weer niet geheel worden verbannen. Je mag bij voorbeeld één portie suiker per dag. Alcohol staat weliswaar op de ‘nee’ lijst, maar als je wilt mag je als vrouw per dag 1 glas alcohol en mannen mogen zelfs 2 glazen per dag. Dit maakt dit dieet voor veel mensen wellicht gemakkelijker om vol te houden. Want bij voorbeeld suikers volledig verbannen is voor velen van ons toch wel erg lastig omdat het lichaam van de moderne mens nu eenmaal behoefte aan suikers heeft.

Weightwatcher BENL