Het Paleodieet wordt ook wel jagers-verzamellaarsdieet genoemd. Het is gebaseerd op hoe mensen een paar miljoen jaar geleden leefden en wat zij toen aten. Sommigen vinden dit geen dieet, maar meer een manier van leven. Het dieet bestaat uit datgene wat onze verre voorouders aten: Vis, vlees van graseters, groenten, wortels en noten..

Niet alleen bedoeld om af te vallen

Het Paleodieet is niet alleen bedoeld om af te vallen, het wordt ook gevolgd door mensen die vinden dat de moderne voedingsmiddelen hun lichaam geen goed doen. Het Paleodieet bevat geen geraffineerde suiker, granen, peulvruchten, zuivel en zout. De filosofie achter het dieet is dat de mens prima kan leven en gedijen bij datgene dat ze zouden eten wanneer ze jager-verzamelaars waren zoals onze voorouders ruim 2 miljoen jaar geleden. Daarnaast kan het Paleodieet helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Aangezien deze vorm van diabetes steeds meer voor komt in de westerse samenleving, adviseert het Diabetes Fonds mensen die een verhoogd risico lopen op diabetes type 2 om dit dieet te overwegen.

Gezondheidsverbetering wetenschappelijk aangetoond

Wetenschappers van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) deden onderzoek naar een referentiegroep die het Paleodieet volgde. Daaruit bleek dat bij deze groep de bloeddruk was gedaald. De buik was kleiner geworden en de cholesterolwaarde was gedaald. Dit zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen dat je minder kans hebt op het ontwikkelen van diabetes type 2. In dit onderzoek werd wel benadrukt dat er slechts over een korte periode onderzoek is gedaan, tot uiterlijk zes maanden. Langere onderzoeken naar de effecten van dit dieet zijn op dit moment nog niet beschikbaar.

Vlees en vis zijn de pijlers van het Paleodieet

Vlees en vis zijn de pijlers waarop dit dieet vooral is gebaseerd. Dit maakt het niet geschikt voor vegetariërs. Omdat veel voedingsmiddelen moeten worden vermeden, wordt het ook lastig om het te volgen wanneer je uit eten gaat of op vakantie bent. Zo lang je zelf kunt koken is het natuurlijk geen probleem, maar als dat niet het geval is dan wordt het soms lastig om deze leefregels vol te houden.

Weightwatcher BENL